WordPress bestanden uploaden en bewerken via FTP

FTP... wat moet je er mee?

Via WordPress is het makkelijk om afbeeldingen en plugins toe te voegen, maar soms moet je een stapje verder gaan om je website aan te passen. In deze blog laat ik je zien hoe je van FTP gebruik kunt maken en zelf bestanden kunt uploaden en aanpassen.

Wat is FTP?

Als je al even bezig bent met je eigen website dan heb je het woord FTP vast wel eens voorbij horen komen. FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol en het zorgt ervoor dat je bestanden van je computer naar een server (waar je website op draait) kunt sturen.

Om deze bestanden naar de server te sturen heb je wel een FTP-programma nodig. Sommige hostingproviders hebben deze optie in hun eigen control panel (cPanel, DirectAdmin, Plesk) zitten, maar vaak zitten daar ook beperkingen aan. Aan het gebruiken van een FTP-programma zitten geen enkele restricties.

Zelf gebruik ik altijd FileZilla en deze is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux.

Download FileZilla hier ↠

Wanneer maak je gebruik van FTP?

Goed, genoeg moeilijke termen. Wanneer maak je nu gebruik van FTP?

Soms moet je zelf je WordPress installatie via FTP doen, maar de meeste hostingproviders helpen je hierbij of hebben dit met één druk op de knop geregeld.

Het is vooral handig als je php-bestanden van je thema wilt aanpassen of problemen met je website moet oplossen. Het kan voorkomen dat je een plugin activeert en opeens is je hele website naar de gallemiezen (Of kapot, hoe je het ook wilt noemen). Soms zo erg dat je niet meer in het systeem komt. Op dat moment is het heel simpel om de plugin map te verwijderen via FTP.

Inloggen bij een FTP-programma

Om in te loggen heb je FTP-gegevens nodig. Deze ontvang je van je hostingprovider, nadat je een hostingpakket hebt afgesloten.

Open FileZilla (of een ander FTP-programma) en klik linksboven op 'Bestand'. Daarna kun je via 'Sitebeheer' een nieuwe site toevoegen en de gegevens invullen:

site toevoegen ftp

Site toevoegen via de FTP (FileZilla)

Let op! FTP-gegevens ontvang je alleen na het afsluiten van een hostingpakket, niet bij het aanschaffen van alleen een los domein.

Als je ingelogd bent moet je naar de juiste map navigeren. Hieronder een aantal paden die handig zijn om te weten:

  • /wp-content/uploads
  • De locatie voor geüploade mediabestanden
  • /wp-content/themes/naam_van_je_thema
  • De plek waar je themabestanden staan
  • /wp-content/plugins/
  • Hier staan alle geïnstalleerde plugins

Voorbeeld navigeren en aanpassen van een bestand

Laten we het even in de praktijk brengen met een simpele opdracht. We gaan de naam en afbeelding van je thema veranderen.

Stap 1

Open je FTP-Programma en navigeer naar: /wp-content/themes/naam_van_je_thema (Kijk in WordPress bij Weergave > Thema's om te zien welk thema actief is)

Stap 2

Open het bestand style.css en pas de regel: 'Theme Name:' aan. In mijn geval heb ik gekozen voor de naam 'Jor-El' en dit ziet er als volgt uit:

wordpress thema naam wijzigen

Het aanpassen van je thema naam binnen style.css

Ik maak gebruik van Notepad++ om mijn bestanden aan te passen, maar dit kan ook met het standaard kladblok programma.

Download Notepad++ voor Windows hier ↠

Sla dit bestand op en zorg je dat deze weer upload naar de FTP. Je kunt het bestand weer in de map slepen en overschrijven of via het linker navigatie menu het bestand selecteren en uploaden met Enter.

Stap 3

Als het goed is staat er ook een bestand met de naam screenshot.png. Dit bestand is de afbeelding die je thema zal tonen. Kies of maak zelf een mooie .png afbeelding met 600 x 450 pixels als formaat en upload deze naar de FTP. Vergeet niet het bestand te overschrijven.

Nu kun je via WordPress kijken bij Weergave > Thema's en zien dat het thema is aangepast naar jouw eigen ontwerp.

wordpress thema afbeelding wijzigen

Het aanpassen van je thema afbeelding

Gelukt? Top! Je begint FTP al redelijk onder de knie te krijgen. Mocht je hulp nodig hebben of meer willen weten over de mogelijkheden met FTP?

Neem gerust contact met mij op! ↠

Reviews

Daniël

Luuk is voor mij de ideale websitebouwer. Hij reageert snel, doet goed zijn werk, houd rekening met SEO, stelt ideeën voor en denkt mee.

Via Google →
Monique

Luuk heeft voor mij een prachtige website naar wens gebouwd. De communicatie hierover verliep ook vlotjes. Ik kan hem alleen maar bij iedereen aanbevelen!

Via LinkedIn →
Omar

Prettige ervaring van begin tot einde. Eindelijk iemand die luistert en meedenkt in plaats van verkoopt.

Via Google →
Bert

De beste webdesigner van Arnhem, veel succes met je eigen zaak Luuk!

Via Google →