Wit scherm in WordPress? Zo los je het op!

‘White Screen of Death’

Iedereen die aan de slag gaat met het maken van een WordPress website krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een compleet wit scherm. Ook wel ‘White Screen of Death’ genoemd.

Waarom zo’n extreme benaming? Omdat je niet gelijk kunt zien wat het probleem is. Gelukkig kun je met een paar simpele controles het probleem ontdekken én oplossen. Hieronder leg ik je uit wat een wit scherm is, wat meestal de oorzaak is en hoe je het zelf kunt oplossen.

Hm? Geen zin om het zelf op te lossen? Geen probleem. Je kunt hier contact met mij opnemen en dan kijken we er samen naar.

Wat is een wit scherm binnen WordPress?

Het witte scherm is niet meer dan dat. Een compleet leeg wit scherm, die recht je ziel in kijkt. Er worden geen zichtbare foutmeldingen getoond, maar dat er iets fout is, weet je gelijk.

Het witte scherm ontstaat vaak door het updaten van het thema / de plugins. Deze updates zijn wel noodzakelijk om je WordPress installatie snel en veilig te houden. Het witte scherm des doods komt vaak voor, maar gelukkig kun je je website vrij snel weer op de rit hebben.

Oorzaken & oplossingen voor een wit scherm in WordPress

In 99% van de gevallen gaat het om vier boosdoeners. Deze vier oorzaken heb ik voor je op een rij gezet en het is zeker de moeite waard om ze allemaal door te lopen.

Maak een back-up van je WordPress website

Let op: Je staat op het punt om belangrijke bestanden binnen WordPress aan te passen. Zorg er altijd voor dat je een back-up van je website hebt.

Dit kun je zelf regelen door alle bestanden van je website te kopiëren (dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een FTP client) en een export te maken van je database.

Wil je weten hoe een FTP client werkt? Lees dan het artikel: WordPress bestanden uploaden en bewerken via FTP

Je kunt het ook bij je hosting partij neerleggen. Een goede hostingpartij maakt altijd een dagelijkse back-up van je website.

Dat gezegd hebbende, kunnen we nu starten met het tackelen van de eerste oorzaak.

Oorzaak 1: Verouderd / slecht thema

Grote kans dat je al een tijdje niks geüpdatet hebt en je nu besloot om het thema bij te werken. Normaal gesproken kan dit gewoon, maar bij een slecht gebouwd thema kan dit ervoor zorgen dat je website op een wit scherm knalt.

Zelf ontwikkel ik altijd een thema op maat, waardoor ik de updates compleet in eigen handen heb. Sommige aangekochte thema’s voeren zelfs automatische updates uit, waardoor de kans groter is dat het mis kan gaan.

Om er achter te komen of het aan je thema ligt, kun je het beste tijdelijk het standaard WordPress thema (op dit moment Twenty Nineteen) activeren.

Dit thema kun je activeren door vanuit je dashboard naar Weergave -> Thema's te navigeren. Kun je niet meer in je admin omgeving? Dan kun je verbinding maken met je server door middel van FTP en navigeren naar het volgende pad: /wp-content/themes/

wit scherm wordpress

Pas de naam van je huidige thema aan. Hierdoor wordt het standaard thema weer geactiveerd.

Kijk even of Twenty Nineteen hier bij staat en geef de map van je huidige thema een andere naam. Door je huidige thema een andere naam te geven schiet je WordPress thema terug naar het standaard thema.

Als hierdoor je website weer werkt kun je het functions.php bestand van je eigen thema doorzoeken op fouten. Deze kun je vinden via: /wp-content/themes/naam_van_je_thema/

Oorzaak 2: Plug-in(s)

Deze is in vergelijking met een probleem in het thema een stuk makkelijker. Navigeer in je FTP client naar de volgende map: /wp-content/plugins. Deactiveer alle plug-ins door de naam van de map te veranderen (ik plaats altijd een underscore achter de naam) en kijk of dit het probleem verholpen heeft. Hierna kun je één voor één de plug-ins weer activeren (door de underscore weer te verwijderen) en dan kom je er precies achter welke plug-in de fout veroorzaakt.

Oorzaak 3: Memory Limit

Sommige zwaardere plug-ins en thema’s hebben meer geheugen nodig. Je WordPress website kan een wit scherm geven als het maximaal aantal geheugen wordt overschreden. Dit probleem kun je gemakkelijk verhelpen door het limiet te verhogen.

Maak verbinding met je server via de FTP en in de allereerste map kun je het configuratiebestand wp-config.php vinden. Open dit bestand en voeg de volgende regel aan het einde toe:

PHP bestanden kun je openen met een simpel kladblok programma of een source code editor (zoals bijvoorbeeld Notepad++ voor Windows)

wordpress memory limit verhogen

Plaats de bovenstaande code op (in mijn voorbeeld) regel 92. Zorg er voor dat je altijd 1 witregel onderaan hebt.

Nu is je geheugen limiet flink verhoogt en met een beetje mazzel werkt je website weer. Sommige hostingpartijen staan het niet toe om deze wijziging te maken. Als je denkt dat het hier aan ligt kun je het beste contact met ze opnemen en vragen waar het probleem ligt.

Oorzaak 4: Cache

Gebruik je een speciale plugin om je caching te regelen? Bijvoorbeeld 'W3 Total Cache', 'WPFC' of 'WP Rocket'. Dan kan het soms voorkomen dat één van deze plug-ins een wit scherm veroorzaakt. Open een privé- of incognito-venster om je website zonder opgeslagen cache bestanden te zien. Zie je daar nog steeds een wit scherm? Dan kun je het beste de plug-in uitschakelen op de manier zoals eerder besproken is.

Nog steeds last van een wit scherm binnen WordPress?

Hebben alle bovenstaande oplossingen niks uitgehaald? Dan ligt het probleem waarschijnlijk wat dieper. Ik raad aan om contact met je hosting partij op te nemen en te vragen of zij iets kunnen zien in de log-bestanden. Zij kunnen eventueel ook een back-up terug zetten.

Heb je vaker problemen met plugins of je thema? Dan is het de moeite waard om een website op maat te laten maken. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

Reviews

Daniël

Luuk is voor mij de ideale websitebouwer. Hij reageert snel, doet goed zijn werk, houd rekening met SEO, stelt ideeën voor en denkt mee.

Via Google →
Monique

Luuk heeft voor mij een prachtige website naar wens gebouwd. De communicatie hierover verliep ook vlotjes. Ik kan hem alleen maar bij iedereen aanbevelen!

Via LinkedIn →
Omar

Prettige ervaring van begin tot einde. Eindelijk iemand die luistert en meedenkt in plaats van verkoopt.

Via Google →
Bert

De beste webdesigner van Arnhem, veel succes met je eigen zaak Luuk!

Via Google →