Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Combinatie tussen een responsive website en een app

Steeds meer consumenten maken gebruik van hun mobiele telefoon om een aankoop te doen. Vorig jaar ging 53% van alle online aankopen via een smartphone. We zien vooral bij de millennials en digitieners een constante stijging. Dit is iets waar je als webwinkelier rekening mee moet houden en mooi op kunt inspelen door middel van een Progressive Web App.

Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Simpel gezegd is een PWA een combinatie tussen een normale responsive website en een app (die je normaal download vanuit de App of Google Play store). De grootste toevoeging van een PWA is dat deze gebruik maakt van een zogeheten app shell. In deze app shell zitten minimale HTML, CSS en JavaScript functies die in jouw website of webshop worden ingeladen.

Deze functies maken je website op mobiele apparaten veel krachtiger en bieden een hoop nieuwe mogelijkheden, namelijk:

 • Het verzenden van push-berichten
 • Stuur de bezoeker na een tijdje een melding dat er nog een product in hun winkelmandje staat.
 • Gebruik maken van GPS
 • Laat verschillende items zien op basis van de locatie van de bezoeker. (Bijvoorbeeld alle horeca gelegenheden in een straal van 10km)
 • Toestemming geven om de camera te gebruiken
 • Laat de bezoeker een filmpje opnemen om deze vervolgens via de website te delen.
 • Het delen van je agenda
 • Laat je website automatisch een evenement vastzetten in de agenda van de bezoeker

Het aantal mogelijkheden van PWA's zijn veelbelovend en oneindig. Je ziet ook dat meer bedrijven en met name webshops kiezen voor een PWA.

PWA service workers

De nieuwste en meest belangrijke technologie van de PWA is het gebruik maken van een service worker. Zodra de bezoeker je PWA voor het eerst opent zorgt de service worker ervoor dat de applicatie wordt geïnstalleerd. Dit is éénmalig, want hierna staat de service worker klaar voor ieder volgend bezoek. Als er toestemming wordt gegeven voor het gebruik en de website een geldig SSL certificaat heeft, dan kan de PWA alles verzamelen wat hij nodig heeft.

De opgeslagen gegevens (cache) worden niet op het apparaat opgeslagen, maar op de browser. Op dit moment wordt deze manier van werken ondersteund door Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera. Google is voor dit nieuwe app-formaat grotendeels verantwoordelijk, dus daarom is het logisch Safari (Apple) nog geen volledige ondersteuning biedt.

Progressive Web App vs Native app

Wat maakt een PWA nou beter dan een native app die we allemaal kennen uit een app store? Een PWA is eigenlijk een responsive website die lijkt op een native app en toegang heeft tot bepaalde functies van een apparaat (camera, microfoon, gps, vingerherkenning, gezichtsherkenning etc.). De PWA heeft als voordeel dat je altijd over de laatste versie beschikt. Nadat je de PWA geopend hebt en alles geïnstalleerd is, hoef je nooit meer iets te updaten.

Een ander groot voordeel is dat het ontwikkelen van een PWA eenvoudiger is. Je laat namelijk een website ontwikkelen die app functies krijgt en gelijk beschikbaar is voor verschillende apparaten en besturingssystemen. Hierdoor zijn de kosten van een PWA ook relatief laag.

Het grootste nadeel van een PWA is dat deze nog niet door alle browsers en besturingssystemen ondersteund wordt. Hierdoor kan het gebeuren dat niet alle functies voor iedereen werken. Wel wordt er hard gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen en aan de compatibiliteit van Progressive Web Apps.

progressive web app toevoegen aan start

Een leuke toevoeging is dat gebruikers jouw website / webshop kunnen toevoegen aan hun startscherm voor snelle toegang.

Voordelen van Progressive Web Apps

 1. Zijn gelijk via een browser beschikbaar (geen download nodig)
 2. Eenvoudiger en relatief goedkoper om te laten ontwikkelen
 3. Geen opslagruimte nodig (alles komt vanuit een server)
 4. PWA's kunnen gewoon via de zoekmachine gevonden worden en zijn SEO vriendelijk
 5. Kunnen gebruikmaken van verschillende mobiele functies (geolocalisatie, camera, microfoon, push-berichten, gezichtsherkenning)

We moeten nog afwachten of PWA's de bekende applicaties compleet kunnen vervangen, maar voor mij is het een stap in de goede richting. Het geeft mij de mogelijkheid om uitgebreide functies toegankelijk te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de potentie van een PWA voor jouw website of webshop? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

Reviews

Daniël

Luuk is voor mij de ideale websitebouwer. Hij reageert snel, doet goed zijn werk, houd rekening met SEO, stelt ideeën voor en denkt mee.

Via Google →
Monique

Luuk heeft voor mij een prachtige website naar wens gebouwd. De communicatie hierover verliep ook vlotjes. Ik kan hem alleen maar bij iedereen aanbevelen!

Via LinkedIn →
Omar

Prettige ervaring van begin tot einde. Eindelijk iemand die luistert en meedenkt in plaats van verkoopt.

Via Google →
Bert

De beste webdesigner van Arnhem, veel succes met je eigen zaak Luuk!

Via Google →