6 tips om de leesbaarheid van je SEO teksten te verbeteren

Google is slimmer. Verbeter je leesbaarheid en daarmee ook je vindbaarheid.

Een sterke SEO tekst is de basis voor het vindbaar worden binnen Google (alvast sorry Bing). Het is logisch dat je deze tekst schrijft met Google in je achterhoofd, maar toch is het belangrijk dat je deze tekst ook schrijft voor je bezoekers.

Vroeger kwam je er nog wel mee weg, door gewoon veel content te schrijven. Tegenwoordig is Google veel slimmer. Deze zoekmachine kijkt niet alleen naar welke content er geschreven wordt, maar ook hoe deze is opgebouwd en opgemaakt.

Daarnaast hechten bezoekers ook veel meer waarde aan je pagina als deze er verzorgt uitziet en lekker wegleest.

In dit artikel geef ik je 6 tips hoe je de leesbaarheid van je SEO teksten kunt verbeteren en kunt toepassen binnen je pagina’s, blogs en mailing.

Wil je meer weten over het achterhalen van je belangrijkste zoekwoorden? Lees dan eerst dit artikel.

1. Verwijder elementen die kunnen afleiden

Gelukkig zien we het steeds minder, maar soms kom je blogs tegen die helemaal vol staan met veel te veel afleidende content. Denk hierbij aan linkjes naar andere pagina’s, contactinformatie, advertenties etc.

Onervaren bloggers willen juist zoveel mogelijk bieden aan de bezoeker, maar dit werkt helaas averechts.

Het gebruiken van een sidebar kan nog door de beugel, maar zorg ervoor dat deze zo minimaal mogelijk is ingeregeld en alleen de belangrijkste elementen bevat.

Het allermooiste is om de sidebar dynamisch te maken en ervoor te zorgen dat de inhoud gaat over de onderwerpen in je tekst.

2. Pas op met lange zinnen en pas witruimte toe

Korte zinnen lezen natuurlijk makkelijker weg, maar het zorgt ook voor een hoop rust op je pagina. Zinnen met meer dan 20 woorden ervaren we als ‘lang’. Soms ontkom je er niet aan en vaak betrap ik mij er zelf ook op dat ik veels te veel woorden gebruik om een… Ja daar ga ik al.

Hou het kort en krachtig.

Combineer deze sterke zinnen met de juiste hoeveelheid witruimte. Je zult zien dat je pagina al een stuk rustiger oogt.

3. Pas schaduwen of randen toe op je afbeeldingen

Het is fijn als grote hoeveelheden tekst afgewisseld worden met wat beelden. We zijn toch visueel ingesteld en het vertelt ons meer over hetgeen wat we aan het lezen zijn.

Het toepassen van schaduwen, ruimte of randen op je afbeeldingen zorgen ervoor dat er duidelijk onderscheid gemaakt wordt.

Je beelden komen mooier uit (de bezoeker wordt niet afgeleid door content) en zo maak je ruimte voor je volgende paragraaf / onderwerp.

leesbaarheid seo teksten verbeteren met schaduws

De afbeelding springt er meer uit en het geeft de pagina rust. Bekijk hier het hele voorbeeld.

4. Gebruik een duidelijk, groot lettertype

Het is je misschien al opgevallen. Veel sites die afhankelijk zijn van hun content gebruiken grote duidelijke lettertypes.

Ik ben natuurlijk fan van creatieve fonts en websites, maar helaas verslechterd het wel je leesbaarheid.

Bewaar deze unieke fonts voor je paginatitel of teksten die in afbeeldingen staan. Zo behoud je toch je stijl, maar doet het niet af van de leesbaarheid.

leesbaarheid tekstgrootte nu.nl

De aangepaste lettergrootte op Nu.nl

5. Wissel af met lijsten en gebruik nummering

Je blog wordt al snel één lap tekst. Mocht je geen afbeeldingen kunnen gebruiken, dan is het slim om af te wisselen met een lijst of opsomming.

Maak even een lijst met punten die je aan je bezoeker wilt meegeven. Als een bezoeker de pagina scant zijn dit de eerste elementen die een bezoeker ziet en leest.

  • Een lijst valt meer op
  • Het breekt gelijk grote stukken tekst
  • De scannende lezer / bezoeker leest dit sowieso

Opsommingen zijn ook handig. In deze blog komen ze voor, omdat het over ‘6 tips voor je SEO teksten’ gaat, maar je kunt nummering ook gebruiken om je titels wat duidelijker te maken.

Het lijkt een kleine aanpassing, maar de bezoeker wilt graag weten waar hij in de pagina iis en hoeveel er nog gaat komen.

6. Dikgedrukt, onderstrepen en schuinschrift

Omdat alle teksten er hetzelfde uitzien raad ik je aan af te wisselen met verschillende ‘tags’. De styling van je teksten variëren zorgt ervoor dat een scannende bezoeker toch de woorden tot zich neemt.

Het verhoogt de leesbaarheid en ze zorgen ervoor dat we teksten anders kunnen interpreteren. Zo is dikgedrukte tekst automatisch belangrijk en onderstreepte tekst (of gekleurde tekst) vaak een link.

Deze HTML tags kun je tussendoor best eens gebruiken:

<strong>Dikgedrukt</strong>

<em>Schuinschrift</em>

<u>Onderstreept</u>

<mark>Gemarkeerd</mark>

Readability-score van de SEO Yoast Plugin

De plugin die je ongetwijfeld geïnstalleerd hebt is SEO Yoast. SEO Yoast komt met een ingebouwde tool die jouw tekst leest en er een cijfer aan geeft.

Let er wel op dat dit cijfer niks zegt over de daadwerkelijke leesbaarheid op je pagina.

Yoast kijkt alleen inhoudelijk naar de tekst, maar neemt dingen zoals lettergrootte, typografie en kleurstelling niet mee in de scan.

Een combinatie van goed opgebouwde zinnen en een strakke vormgeving zullen je website meer body geven en de sessieduur verhogen.

Samen verbeteren we de leesbaarheid van je pagina

Neem gerust contact met mij op. Dan kijken we samen hoe we de leesbaarheid van je pagina (of website in het algemeen) naar een hoger niveau kunnen tillen.

Reviews

Daniël

Luuk is voor mij de ideale websitebouwer. Hij reageert snel, doet goed zijn werk, houd rekening met SEO, stelt ideeën voor en denkt mee.

Via Google →
Monique

Luuk heeft voor mij een prachtige website naar wens gebouwd. De communicatie hierover verliep ook vlotjes. Ik kan hem alleen maar bij iedereen aanbevelen!

Via LinkedIn →
Omar

Prettige ervaring van begin tot einde. Eindelijk iemand die luistert en meedenkt in plaats van verkoopt.

Via Google →
Bert

De beste webdesigner van Arnhem, veel succes met je eigen zaak Luuk!

Via Google →